Reklama
  • Środa, 16 marca 2016 (13:05)

    Zalety jogurcików dla niemowląt i dzieci

Z uwagi na ich właściwości maluszek po raz pierwszy może spróbować ich już po ukończeniu 6. miesiąca życia. Oto, dlaczego powinny stanowić ważną pozycję w jadłospisie każdego dziecka.

Reklama

● Jogurty dla dzieci nie zawierają sztucznych dodatków – barwników, aromatów, konserwantów, a proces pasteryzacji, któremu są poddawane, zabezpiecza je przed rozwojem bakterii oraz przedłuża ich trwałość.

● Zawierają mniejszą ilość białka niż tradycyjne jogurty, dlatego są lepiej dostosowane do możliwości metabolizmu malca. Poza tym białka mleka krowiego poddanego fermentacji przez bakterie kwasu mlekowego są łatwiej trawione niż białka w zwykłym mleku.

● Mają delikatny owocowy smak, ale mniej cukru, niż jogurty smakowe dla dorosłych. Można do nich dodać świeże owoce lub przecier owocowy ze słoiczka i przygotować w ten sposób atrakcyjny, a zarazem wartościowy deser.

● Nie trzeba ich przechowywać w lodówce, więc świetnie sprawdzą się także w roli przekąski na spacerze czy w podróży.

Więcej na temat:zalety | jogurty | Nie | maj | dzieci | dziecko | zaleta

Zobacz również

  • Siostrze i szwagrowi urodził się niedawno synek. Wcześniej często się spotykaliśmy, teraz to niemożliwe, bo moja 3-letnia córka nie lubi małego kuzyna. Zatyka uszy, gdy ten płacze, marudzi, że chce... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.