Reklama
  • Poniedziałek, 22 lutego 2016 (13:05)

    Idealne menu po 1. urodzinach

Reklama

Roczny malec może już jeść prawie wszystkie składniki z „dorosłego stołu”. Jednak posiłki muszą nadal być lekkostrawne, bo brzdąc wciąż jeszcze ma wrażliwy brzuszek. Dania możesz już doprawiać odrobiną soli (nie mogą jednak być pikantne). Produkty, z których przygotowujesz jedzenie dla dziecka, powinny być jak najwyższej jakości. Oto, co powinno się znaleźć w codziennym menu brzdąca:

● mleko i nabiał – są źródłem łatwo przyswajalnego białka i wapnia niezbędnego dla mocnych zębów i kości, oraz tłuszczów i witamin z grupy B;

● warzywa i owoce – dostarczają niezbędnych (i łatwo przyswajalnych) witamin i minerałów, a także antyoksydantów i błonnika.

● zboża – zawierają węglowodany złożone i błonnik pokarmowy,

● tłuszcze – obfitują m.in. w cenne kwasy tłuszczowe, niezbędne dla właściwego funkcjonowania mózgu. Umożliwiają też przyswojenie ważnych witamin. m.in. A, D i E,

● mięso, ryby i jaja – są źródłem najwyższej jakości białka i dobrze przyswajalnego żelaza.

Więcej na temat:menu | Platforma Obywatelska | 1 procent

Zobacz również

  • Co zrobić, gdy maluch często płacze w nocy? Jak sprawić, by nie miał kłopotów z zasypianiem? Warto poznać skuteczne metody rozwiązania takich problemów. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.